Dilarang Copy Paste

Ahad, 5 April 2020

SISTEM REKOD BARANG-BARANG


TITLE                       :  SISTEM REKOD BARANG-BARANG

OBJECTIVE        : 

·      Memberi pendedahan kepada pelatih mengenai sistem pengurusan penyimpanan bahan guna habis
·      Memberi pengetahuan supaya pelatih-pelatih dapat membudayakan diri tentang tanggungjawab kerja yang diberi dengan berpandukan proses pemeriksaan inventory


INFORMATION:


1. SISTEM REKOD BARANG-BARANG.

    i. Sistem penyimpana kad stok.
       Semua stor hendaklah menggunakan satu sistem merekod dan mengawal stok dengan menggunakan kad (Kew. 300-J1, Kew. 300-J2 dan Kew. 300-J3) seperti format diLampiran ,”J1”, “J2”, dan “J3”. Semua stor pusat, tidak kira berupa stor ynag belum diuntukan atau yang diuntukkan, hendaklah mengendalikan Kad Kawalan Stok  (Kew.300-J1)diLampiran “J-1” dan Kad Kawalan Stok (Kew. 300-J2) diLampiran “J2”. Stor-stor lain seperti stor-stor Kawasan , Negeri atau Daerah , hendaklah mengengalikan Kad Kawalan Atok (Kew. 300-J3) diLampiran “J-3”.

      Perihal barang-barang dan unit kuantiti hendaklah ditunjukan pada tiap-tiap folio lejar atau kad kawalan stok dan barang-barang mestilah dimasukira dan dikeluarkan mengikut unit itu.

      Semua kad kawalan stok hendaklah digunakan secara bersiri dan penerimaan serta pengeluaran kad-kad tersebut hendaklah dikawal melalui suatu daftar yang menunjukan lokasi setiap kad yang sedang digunakan dan jumlah kad yang belum digunakan didalam tangan. Daftar dan stok kad-kad yang belum digunakan hendaklah disimpan oleh seorang pegawai lain yamg tidak ada hubungan langsung dengan penyelenggaraan stok fisikal atau kad-kad yang digunakan.

      Satu lejar stor atau kad kawalan stok untuk merekod terimaandan keluran barang-barang hendaklah disimpan disetiap stor dan hendaklah menunjukkan:

a.    Kuantiti dan harga setiap barang yang diterima.
b.    Kuantiti, kadar keluaran dan jumlah nilai setiap keluaran.
c.    Baki-baki numerik dan kewangan yang tinggal dala stok setelah resit atau keluaran telah dicatitkan.





  ii. Pembetulan lejar atau kad kawalan stok.
       Pembetulan lejar atau kad kawalan stok hendaklah ditandatangan ringkas dan ditarikhkan oleh pegawai yang nertanggungjawab. Sesuatu catitan salah hendaklah dibetulkan dengan membuat catitab pindaan selepas catitan terakhir dalam lejar atau kad kawalan stok dan dirujuk silang kepada catitan asal yang salah itu. Angka-angka tidak boleh dipinda atau dipadamkan.

      Nombor boucar Pemesan Pengeluaran Barang-Barang hendaklah direkodkan bertentangan dengan catitan dalam folio lejar atau Kad Kawala Stok manakala nombor folio lejar atau Kad Kawalan Stok hendaklah dicatitkan pada baucer tersebut. 
      Ruangan “Baki” dijejar atau kad kawalan stok hendaklah dipenuhi setiap kali catitan dibuat dan :

a.    Jumlah kuantiti dan nilai keluaran bagi setiap suku tahun hendaklah dicatitkan diruangan “Keluar”;
b.    Jumlah kuantiti dan nilai tahunan semasa bagi terimaan dan keluaran ditunjukan diruangan yang ketiga dibahagian “Keluaran” dan “Terimaan Tahunan:;
c.    Jumlah kuantiti dan nilai tahunan keluaran dan terimaan bagi dua tahun yang lepas hendakla dicatitikan diruangan pertama dan kedua bahagian “Keluaran dan :Terimaan Tahunan”.

  iii. Kad petak atau kad padanan barang-barang.
       Kad petak atau kad padanan barang-barang (Kew. 300-J4) seperti diLampiran “J-4” hendaklah disediakan bagi merekod terimaan , keluaran dan baki stok.

  iv. Perselisihan stok.
       Setiap kekurangan yang dihapuskira perlulah dicatitkan dilejar stor atau kad kawalan stok dan disokong oleh satu Penyata Perselisihan Stok (Kew. 300-K) seperti diLampiran “K” yang disahkan oleh pegawai pengawal berserta dengan kelulusan untuk hapuskira.

       Setiap lebihan yang dimasukira perlulah dicatitkan dilejar stor atau kad kawalan stok dan disokong oleh satu Penyata Perselisihan Stok yang disahkan oleh pegawai pengawal.




2. KAWALAN STOK.

  i.  Mengelakkan stok berlebihan.
      Pembelian barang-barang yang berlebihan yang akan mengakibatkan pembaziran modal dan penggunaan ruang stor yang luas hendaklah dielakkan

  ii. Senarai barang-barang standard (Katalog).
       Semua barang-barang yang standard hendaklah disenaraikan oleh Stor Pusat dalam satu katalog yang mengandungi maklumat mengenai rupabentuk, unit dan harga.


iii. Tambahan kepada senarai barang-barang standard.
        Penambahan kepada barang-barang baru kedalam senarai barang-barang standard hanya boleh dilakukan selepas diluluskan oleh pegawai yang diberi kuasa. Kelulusan tersebut hendaklah dilakukan diatas Boranr Stok Barang-Barang Standard (Kew. 300-L) seperti diLampiran “L”. Beliau hendaklah mempastikan bahawa tidak terdapat barang penganti yang memuaskan yang tersedia ada dalam stok dan barang yang minima adalah yang sanggat menjimatkan dari segi kemunafaatan dan kos. Usaha hendaklah dibuat untuk menstandardkan barang yang disimpan supaya bilanga penjenisan barang-barang yang serupa dapat dikurangkan .
       Borang stok barang-barang standard hendaklah disediakan oleh pemohon dalam tiga salinan. Salinan ketiga hendakalh disimpan dan salinan asal dan kedua dikemukan kepada Bahagian Kawalan Stok . Bahagian kawalan stok akan menyimpan salinan kedua dan memajukan salinan asal kepada pegawai yang diberi kuasa untuk menimbangkan samada :

a.    Menjadikan barang –barang tersebut sebagai barang-barang standard ; atau
b.    Memesan dan membelinya untuk permintaan ini sahaja; atau
c.    Memberitahu pemohon bahawa terdapat barang-barang laun dalam katalog yang dapat digunakan sebagai gantinya; atau
d.    Menolak dan memulangkan permohonan tersebut.

Keputusan tersebut kemudianya dipanjangkan kaBahagian Kawalan Stok.





  iv. Barang yang kerap digunakan.
       Panduan diatas adalah juga meliputi barang-barang yang kerap digunakan dalam jangkamasa yang agak lama berpandukan kepada rekod-rekod stor.

v. Pengeluaran daripada senarai barang-barang standard.  
     Apabila barang –barang baru hendak dimasukkan kedalam senarai barang-barang standard, tindakan hendaklah diambil untuk menentukan samada barang-barang yang seakan-akan atau yang hampir serupa harus diberhentikan stoknya ataupun dikeluarkan dari senarai tersebut.

     Sebelum sesuatu barang yang gerak perlahan, usang, tidak laris dan seumpamanya dikeluarkan daripada Senarai Barang0Barang Standard, ianya perlulah dirujuk terlebih dahulu kepada pegawai yang diberi kuasa untuk kelulusan. Jika langkah tersebut hendak diambil, perlulah dipastikan bahawa barng-barang yang masih ada didalam stok digunakn dan tindakan untuk menokok stok tidak diambil.
     Stok barang –barang yang mempunyai kadar pusingan penggunaan yang rendah tetapi bernilai tinggi hendakla dikurangkan atau seberapa boleh dikeluarkan daripada Senarai Barang-Barang Standard.

     Barang-barang yang dibeli untuk projek pembangunan atau projek-projek khas tidaklah boleh dimasukkan kedalam Senarai Barang-Barang Standard dan barang-barang yang seperti itu tidak boleh diambilkira apabila mengira kadar pusingan penggunaan.

  vi. Butir-butir yang harus ditunjukkan dalam lejar.
      Setiap folio lejar stor atau kad kawalan stok hendaklah mengandungi maklumat-maklumat berikut:

a.    Kuantiti stok maksima;
b.    Angka menokok stok;
c.    Kuantiti stok minima.


     Sebaik sahaja angka menokok stok dicapai, satu fleg hijau hendaklah dikepilkan pada satu tempat yang tertentu difolio lejar atau kad kawalan stok. Pesanan untuk menokok stok hendaklah dilakukan bersama dengan barang-barang lain, yang telah difleghijaukan, sebagai satu kumpulan , bergantung kepada kuantiti yang dipesan oleh sesuatu stor dan kepada larisnya barang-barang tersebut. Perhatian hendaklah diambil supaya arus pembekalan tidak terjejas.

     Fleg merah haruslah dikepilkan pada tempat yang ditentukan difolio lejar atau kad kawalan stok apabila stok sampai keparas minima. Jika pesanan menokok stok belum lagi diuruskan, tindakan hendaklah diambil segera bersama dengan barang-barang lain yang telah difleghijaukan yang belum dipesan. Tetapi jika sekiranya pesanan telah dibuat dan dijangka lewat tiba dan akan menjadi kehabisan stok , maka tindakan yang perlu untuk menyegerakanya hendaklah diambil.

     Apabila stok telah menjadi kosong , maka satu flag hitam hendaklah dikepilka pada folio lejar atau kad kawalan stok. Bila ini berlaku tindakan hendaklah diambil dengan serta merta. Kejadian seperti ini menunjukkan bahawa tatacara pembelian dan pesanan adalah tidak memuaskan ataupun angka paras minima bagi menokok stok dan paeas maksima perlu dikaji semula.
     Satu fleg putih hendaklah dikepilkan pada folio lejar atau kad kawalan stok apabila barang-barang menjadi cacat, tidak boleh digunakan lagi, usang atau melebihi keperluan (surplus).

3. PINJAMAN DAN PINDAAN BARANG-BARANG.

  i. Pinjaman dan pindaan barang-barang.
     Barang-barang tidak boleh dikeluarkan sebagai pinjaman kecuali dengan kebenaran Pegawai Pengawal. Barang-barang tidak boleh dikeluarkan daripada sesuatu stor kerajaan tanpa pengetahuan pegawai stor atau tanpa mengikut tatacara stor.

      Semua barang-barang yang dibekalkan secara “Pinjaman” hendaklah didaftarkan dengan mengunakan Daftar Pinjaman (Kew. 300-B) seperti diLampiran “B”. Pegawai pembekal hendaklah menandatangani bertentangan dengan butiran barang-barang  didalam daftar tersebut bila ianya dibekalkan ataupun dipulangkan. Daftar tersebut  hendaklah sentiasa disemak oleh pegawai penyelia supaya dapat ditentukan bahawa barang-barang yang dipinjam itu dipulangkan dalam tempoh yang ditetapkan.

      Sekiranya barang-barang yang belum diuntukan hendak dibekalkan secara “Pindah” kesatu stor yang belu diuntukan yang lain dalam jabatan yang sama dan pembayaran tidak terlibat. Baucar Pindah (Kew. 300-c) dalam empat salinan seperti diLampitan “C” hendaklah digunakan. Salinan pemesan hendaklah ditinggalkan didalam buku dan tiga salinan yang lainnya itu dihantar kestor pembekal. Stor pembekal hendaklah menyimpan salinan untuknya dan memulangkan salinan kawalan stok dan salinan nota pembungkusan kepada pegawai pemesan. Pegawai pemesan hendaklah mengakuterima salinan kawalan stok dan memulamnya kepada stor pembekal untk kegunaan perakaunan. Salinan nota pembungkusan hendaklah disimpan oleh stor pemesan

  ii. Penghantaran dan membungkus barang-barang stor. 

a. Perhatian ketika membungkus .
Semua barang-barang yang hendak dihantar keluar hendaklah dibungkus dengan cermat dan betul  untuk mengelakkan kerosakkan dan kecurian semasa penghantaran. Barang-barang yang boleh

dialih-alih dan berharga hendaklah disimpan ditempat yang berkunci sehingga ia dibungkus. Perhatian hendaklah diambil terhadap sebarang langkah penting apabila membungkus barang-baran yang berlainan jenis untuk menjamin barang tersebut sampai kedestinasinya dengan selamat dan boleh digunakan.

Barang-barang yang mudah pecah hendaklah dibungkus dengan teliti dan perkataan mudah Pecah “Fragile Hendaklah dicapkan dengan dakwat merah diluar bungkusan tersebut. Kotak atau tong bungkusan hendaklah diikat dengan tetali besi waja dengan menggunakn mesin pengikat ataupun lain-lain cara yang dibenarkan.

       Berat dan ukuran sebenar bungkusan hendaklah dinyatakan diluar bungkusan itu bagi memudahkan pengendalian dan pengiraan kos pengendalian. Pegawai pembungkusan dan penghantaran hendaklah juga mengambil ingat faktur-faktur berikut mengenai had ukuran dan berat sesuatu bungkusan.
a.    Cara pengangkutan – hadnya adalah berlainan bagi keritapi (gerabak terbuka dan tertutup ); kapal (simpanan bawah atau antara dek); pos (surat atau bungkusan) dan pengangkutan jalan raya.
b.    Had yang dikenakan okeh pembawa / pengangkut.
c.    Jangkaan bilangan pertukaran pengendalian semasa bungkusan dalam perjalanan.
d.    Kemudahan pengendalian yang terdapat ditempat penghantaran dan penerimaan dan juga sebarang tempat penukaran kenderaan yng terlibat. Jika tenaga manusia digunakan berat bungkusan hendaklah diantara 27 – 36 kg. Sahaja.


e.    Destinasi.
f.     Sanada barang-barang tersebut dihantar secara kabin , pellet, kontena atau simpanan berkunci.

  iii. Penyediaan senarai pembungkusan.
       Senarai pembungkuasan (Kew. 300D) seperti diLampiran “D” hendaklah disediakan oleh bahagian Pembungkusan dan Penghantaran dalam tiga (3) salinan. Kegunaan am senarai pembungkuasan adlah eperti berikut:

a.    Tujuan utama ialah menjadi sebagai senarai barang-barang yang terkandung didalam setiap bungkusan dan menjadi satu media untuk merekodkan berat, ukuran, tanda-tanda dan lain-lain.
b.    Ianya juga merupakan :

i.              Satu rekod barang-barang yang dibungkus.
ii.             Satu nota perjalanan bagi bungkusan diantara Bahagian Pembungkusan dan Bahagian Penghantaran jika kedua-keduanya tidak digabungkan sebagai satu bahagian
iii.            Satu rekod atau daftar penghantaran
iv.           Satu nota pemberitahu kepada pegawai pemesan.
v.            Satu akua terima barang-barang oleh pegawai pemesan.
       Sebarang arahan mengenai keutamaan , kesegeraan atau cara-cara menghantar atau menanda yang khas yang mungkin ditunjukan diBaucer Pemesanan Pengeluaran. Barang-barang hendaklah dicatitkan didalam senarai pembngkusan yang berkenaan untuk makluman semua yang terlibat terutama sekali pihak pengangkut.

Barang-barang yang hendak dibungkus hendaklah diserahkan oleh Bahagian Penstoran kepada Bahagian Pembungkusan dan Penghantaran bersama-sama dengan salinan pembungkusan Baucer Pemesana Pengeluaran Barang-Barang. Pegawai pembungkusan dan penghantaran hendaklah memastikan bahawa barang-barang tersebut adalah sama seperti yang tercatit didalam Baucer Pemesana –Pengeluaran Barang-Barang dan menurunkan nombor siri Baucer tersebut keatas Senarai Pembungkusan. Pegaewai dari Bahagian Penstoran haruslah hadir untuk menolong pegawai bahagian pembungkusan dan penghantaran didalam kerja-kerja menyemak dan memeriksa barang-barang tersebut supaya tidak terdapat kekurangan atau kerosakkan .

v. Senarai pembungkusan.
       Barang-barang yang dimasukkan kedalam tong serahan atau lain-lain bekas seumpamanya hendaklah diertakan denganSenarai Pembungkusa bersama-sama dengan salinan pembungkusan Baucer Pemesanan-Pengeluaran Barang-Barang . Dokumen-dokumen tersebut hendaklah dimasukkan kedalam sampul yang tahan air dan dilekatkan dibahagian dalam penutup tong serahan tersebut dan dipastikan ianya tidak ditembusi paku

iv. Membungkus barang-barang tercerai.
      Bagi barang-barng yang tercerai seperti tong, paip dsb;  satu salinan Senarai Pembungkusan dan salinan pembungkusan Baucer Pemesanan-Pengeluaran Barang-Barang hendaklah diserahkan kepada pihak pengangkut. Satu salinan Senarai Pembungkusan hendaklah dihantar terus kepada pegawai     pemesan. Setelah diakuterima , pegawai pemesan hendaklah memulangkan satu salinan Senarai Pembungkusan kepada stor pembekal.

      Barang-barang kecl dan tercerai hendaklah dibungkus dengan menggunakan bekas yang berukuran standard yang sesuai dan memberi pelekat bagi memudahkan pengendalian.

 vi. Penyerahan bungkusan kepada pengangkut.     
      Pegawai pembungkusan dan penghantaran hendaklah menyeliakan kerja-kerja memuat, dan menyemak bungkusan tersebut dengan Senarai Pembungkusan apabila bungkusan diserahkan kepada pengangkut. Pehak pengangkut hendaklah membuat pengesahan didalam buku Senarai Pembungkusan.

  vii. Pengesahan penerimaan.
        Setelah barang-barang diterima , pegawai pemesan hendaklah memulangkan satu salinan senarai pembungkusan yang telah diakuterima kepada pegawai pembekal untuk difailkan bersama-sama salinan stornya.

  viii. Tanda pengenalan bungkusan.
         
a.    Cara menanda.

  Semua tanda pengenalan yang mengandungi nombor-nombor rujukan serta alamat pengirim dan penerima bagi bungkusan hendaklah ditulis dengan cat atau dakwat hitam. Bagi peti atau kotak , jika wajar hendaklah ditanda pada sebelah muka tepinya. Bagi tong , paip, leger dan karboi, bahagian atas dan tepinya hendaklah ditanda dengan dakwat hitam  yang tahan air. Semua tanda pengenalan hendaklah terang dan kemas. apabila tong serahan tersebut ditutup. Satu salinan Senarai Pembungkusan hendaklah terus dihantar kepada pegawai pemesan. Tanda pengenalan yang terdahulu pada bekas atau tong yang digunakan semula hendaklah dipadamkan dengan cat atau dikikis sebelum tanda pengenalan baru distensilkan.


 b.   Barang tanpa berbungkus.  
          Sekiranya barang-barang dikeluarkan tanpa berbungkus , pelekat atau teg hendaklah dilekatkan atau diikatkan sekurang-kurangnya pada dua unit barang-barang tersebut.

          Barang yang diikat dibalut menjadi satu hendaklah juga diteg atau dipelekatkan mengikut mana yang berkenaan.

     Alamat penuh pengirim dan penerima hendaklah dijunjukkan dengan terang pada setiap bungkusan. Huruf-huruf dan nombor yang digunakan hendaklah berukuran lebih kurang 5cm. Tinggi. Perkataan ringkas tidak digalakkan.

C.   Penandaan berat kasar.
         Berat kasar hendaklah disentensil dengan jelas diluar setiap bungkusan. Bungkusan yang beratnya 1000Kg. Keatas hendaklah distensilkan dengan perkatan “Muatan Berat” dan dituliskan juga berat sebenarnya,.

D.   Arahan khas pada bungkusan.
          Bungkusan yang memerlukan perhatian khas semasa pengendalian , penstoran dan dalam perjalanan hendaklah distensil atau dipelekatkan dengan arahan yang cukup besar dan mudah dilihat seperti berikut:

Jika tanda “Mudah Pecah” telah digunakan , arahan-arahan seperti “Kendali Dengan Cermat” dan “Jangan Dihempas” tidak prelu ditulis diatas bungkusan.

a.      Penggunaan dan kawalan keatas bekas simpanan barang-barang.
Seberapa boleh  dan prektik , barang-barang hendaklah dibekalkan dengan bekas-bekas atau bungkusan asalnaya sepertimana yang dibekalkan oleh pembekal. Bekas-bekas yang bertanda “Musnahkan selapas ianya kosong “ janganlah digunakan semula. Bagaimanapun , bekas-bekas yang telah dikenakan cagaran dan kredit baginya apabila dipulangkan , hendaklah dijaga dengan rapi.

SOALAN :

1.  Apakah tujuan kawalan stok ?
     ____________________________________________________________________
     ____________________________________________________________________

2.  Explain in simple sentence about HACCP.
     ____________________________________________________________________
    ____________________________________________________________________

3. What is MS 1514?
     ____________________________________________________________________
     ____________________________________________________________________
     ____________________________________________________________________

Tiada ulasan:

Catat Ulasan